Blog Layout

Yacon

Yacon klinkt exotisch maar behoort gewoon tot de familie van de schorseneer en pastinaak. Het is een wintergroente met een fris zoete smaak waar je een heerlijke yaconsoep of pannekoeken van kan maken. 

Yacon komt oorspronkelijk uit Peru, waar deze ondergrondse knolsoort ook wel ‘appelwortel' wordt genoemd. De yacón grondappel groeit en bloeit name in de hooglanden die uitlopen van de Amazone en overlopen in de machtige sneeuwtoppen van het oeroude Andes gebergte.
De yacon plant bezit een aantal zeer specifieke eigenschappen waarvoor deze in de raw food en superfood geliefd en bekend is geworden, namelijk:
-Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index.(goed nieuws voor diabetici)
-Yacon bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën.
En dat is weer goed nieuws voor degenen die gewicht willen verliezen! Naast dat yacon als zoetstof gebruikt kan worden, is ie ook ontzettend lekker rauw in bijvoorbeeld salades.
-Yacon is rijk aan anti-oxidanten.
-Yacon bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld.
F.O.S. is de afkorting van fructooligosaccharide; en speciale type fructose wat het lichaam onverteerd weer verlaat. Dit zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel, maar heeft nog een aantal extra interessante eigenschappen: F.O.S. (inuline) heeft namelijk een aantal pre-biotische eigenschappen die met name inwerkt op de lactobaccillus en de bifida bacterie, en daarmee een positieve werking heeft op de darmgezondheid.


Yaconsoep

Ingrediënten
  • 700 g yacon
  • 2 aardappelen
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl komijnpoeder
  • 8 dl water
  • 200 ml melk
  • 1 tl groentebouillonpasta
  • 2 el olijfolie
  • 0,50 dl olie
  • peper
  • zout

Kruidentuiltje:

  • 5 takjes platte peterselie
  • 2 takjes tijm
  • 1 blaadje laurier

Afwerking:

  • 1 tl chilivlokken
  • koriander
  • 2 el pijnboompitten


Bereiding
  1. Pel de ui en knoflook en snipper fijn. Neem een grote pot, giet er wat olijfolie in en stoof de ui en knoflook glazig gedurende 5 minuten.
  2. Snijd van 1 yacon enkele flinterdunne plakjes met de mandoline en houd apart. Schil de yacons en aardappelen, snijd in grove stukken en voeg bij de ui. Stoof nog 5 à 10 min verder.
    Giet water bij de groenten tot ze onder staan.
  3. Maak het kruidentuiltje en voeg deze samen met het komijnpoeder en de groentebouillonpasta bij de soep. Kook 30 minuten. De yacon moet echt zacht zijn.
  4. Verwijder het kruidentuiltje en mix de soep glad. Voeg er de melk bij en mix nogmaals.
  5. Dep de flinterdunne plakjes yacon droog en frituur ze in wat olijfolie tot ze krokant zijn. Haal uit de friteuse of de pan en laat uitlekken op een vel keukenpapier.
  6. Heb je geen friteuse? Dep de yaconschijfjes droog met keukenrol en leg op een met bakpapier beklede bakplaats. Bedruppel met olijfolie en kruid met peper en zout. Plaats in de oven onder de grill en bak krokant.
  7. Breng de soep verder op smaak met peper en zout en werk af met chilivlokken, koriander en geroosterde pijnboompitten.



Havermoutpannenkoeken met honing en yacon

Ingrediënten
  • 250 g havermout
  • 200 ml amandelmelk
  • 200 ml melk
  • 2 eieren (gesplitst)
  • 1 tl bloemsuiker
  • 2 tl bakpoeder
  • zout
  • 1 yacon
  • 1 tl honing
  • zonnebloemolie

Bereiding

  1. Mix de havermout fijn in een blender. Scheid de eieren en klop de eiwitten stijf.
  2. Meng de melk, amandeldrink, eidooiers, bloemsuiker, bakpoeder en het zout onder de havermout. Mix alles tot een luchtig beslag. Laat 5 minuten rusten. Spatel nu het eiwit onder het beslag.
  3. Verhit wat olie in een pan en schep er telkens een kleine pollepel beslag in. Draai het pannenkoekje om van zodra het beslag is gestold. Doe zo verder tot al het beslag op is.
  4. Schil de yacon en snijd in dunne plakjes. Bak ze in dezelfde pan lichtjes bruin.
  5. Verdeel de pannenkoekjes over de borden en werk af met plakjes gebakken yacon. Druppel er nog wat honing over en werk af met munt.



Bron: Lekker van bij ons/Smulweb

door 390908_halsberg.be 29 mei, 2023
Jolie's Tomato Salsa ( Indonesich Recept)
door 390908_halsberg.be 19 jan., 2023
Winterquiche Den Halsberg
door 390908_halsberg.be 04 jan., 2023
Aardpeer
door 390908_halsberg.be 07 dec., 2022
Prei
door 390908_halsberg.be 07 dec., 2022
Kiwano
door 390908_halsberg.be 20 sep., 2022
Pesto maken
door 390908_halsberg.be 20 sep., 2022
Patisson
door 390908_halsberg.be 20 sep., 2022
Spaghettipompoen
01 aug., 2022
Passata maken
Share by: