Yacon klinkt exotisch maar behoort gewoon tot de familie van de schorseneer en pastinaak. Het is een wintergroente met een fris zoete smaak waar je een heerlijke yaconsoep of pannekoeken van kan maken.
Yacon komt oorspronkelijk uit Peru, waar deze ondergrondse knolsoort ook wel ‘appelwortel' wordt genoemd. De yacón grondappel groeit en bloeit name in de hooglanden die uitlopen van de Amazone en overlopen in de machtige sneeuwtoppen van het oeroude Andes gebergte.
De yacon plant bezit een aantal zeer specifieke eigenschappen waarvoor deze in de raw food en superfood geliefd en bekend is geworden, namelijk:
-Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index.(goed nieuws voor diabetici)
-Yacon bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën.
En dat is weer goed nieuws voor degenen die gewicht willen verliezen! Naast dat yacon als zoetstof gebruikt kan worden, is ie ook ontzettend lekker rauw in bijvoorbeeld salades.
-Yacon is rijk aan anti-oxidanten.
-Yacon bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld.
F.O.S. is de afkorting van fructooligosaccharide; en speciale type fructose wat het lichaam onverteerd weer verlaat. Dit zorgt voor een constante bloedsuikerspiegel, maar heeft nog een aantal extra interessante eigenschappen: F.O.S. (inuline) heeft namelijk een aantal pre-biotische eigenschappen die met name inwerkt op de lactobaccillus en de bifida bacterie, en daarmee een positieve werking heeft op de darmgezondheid.
Kruidentuiltje:
Afwerking:
Bereiding
Bron: Lekker van bij ons/Smulweb