Blog Layout

Kiwano

De kiwano staat bekend om zijn fel oranje vruchten met stekels. Deze decoratieve vrucht smaakt naar een combinatie van banaan, meloen en komkommer.

De plant is afkomstig uit de Kalahari in Afrika en is daar tijdens het droog seizoen een belangrijke bron van vitamine C en water. Deze warmteminnende komkommerachtige kan in West-Europa geteeld worden in een serre of buiten op een warme en beschutte plek.

In de nazomer kunnen de vruchten zowel groen als oranje, geoogst worden, afhankelijk van je voorkeur. Van de groene vrucht kan je de smaak het best vergelijken met die van een sappige komkommer. Ze worden dan eerder als groente gegeten. Oranje gerijpt smaakt de vrucht fris lichtzoet. Men eet de vruchten dan als fruit, maar verwacht u niet aan een zoete hap. Het vruchtvlees bestaat uit zaadjes met een omhulsel, vergelijkbaar met het vruchtvlees van passievrucht. Deze omhulseltjes gebruikt men bij in een salade. Je kan er sap van persen, ze bij in een dessert verwerken of je lepelt de vrucht gewoon uit als snack. Een snuifje zout of suiker versterkt de smaak. Ook de combinatie met een lekje citroensap en een schijfje tomaat is zeker aan te raden. Indien bewaard rond 12 à 17°C is de vrucht lang houdbaar en rijpt hij nog na tot mooi egaal oranje.

(bron www.denoudekastanje.be)



Salsa:

  • 1 kiwano
  • 1 rode paprika
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode ui
  • 4 rijpe tomaten
  • 1 cayennepeper
  • 5 g verse koriander
  • 10 g verse basilicum
  • 1 limoen
  • 1 el honing of agavesiroop
  • Zout


  1. Halveer de kiwano in de lengte, schep met een lepel het vruchtvlees eruit en doe in een kom.
  2. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van 5 mm. Snijd de knoflook fijn. Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten van de tomaten en snijd het vruchtvlees ook in blokjes van 5 mm. Halveer de cayenne peper in de lengte en verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Doe alles bij de kiwano.
  3. Snijd de koriander en basilicumblaadjes fijn en voeg toe. Pers de limoen uit en breng de salsa op smaak met limoensap, honing en zout.




Kiwano met garnalen en mango:

*perfect fris hapje met de feestdagen


  1. Halveer de kiwano’s en schep met een lepel het vruchtvlees uit de schil en doe dit in een kom. Bewaar de schillen.
  2. Snijd de wangen van de mango langs weerszijden van de pit. Snijd de helften in dunne repen van boven naar beneden en van links naar rechts tot aan de schil in. Duw de schil naar buiten en snijd de blokjes eraf. Of gebruik een mangosnijder. Voeg de mangoblokjes samen met de garnalen toe aan de kiwano en schep om.
  3. Leg in elke kiwanoschil een paar blaadjes sla en verdeel het garnalenmengsel erover.
  4. Pers de limoen uit. Roer de crème fraîche los in een kommetje en breng op smaak met limoensap en peper en zout. Verdeel de saus over de hapjes en garneer met een plukje tuinkers.


(bron recepten www.eatme.eu)


door 390908_halsberg.be 29 mei, 2023
Jolie's Tomato Salsa ( Indonesich Recept)
door 390908_halsberg.be 19 jan., 2023
Winterquiche Den Halsberg
door 390908_halsberg.be 04 jan., 2023
Aardpeer
door 390908_halsberg.be 04 jan., 2023
Yacon
door 390908_halsberg.be 07 dec., 2022
Prei
door 390908_halsberg.be 20 sep., 2022
Pesto maken
door 390908_halsberg.be 20 sep., 2022
Patisson
door 390908_halsberg.be 20 sep., 2022
Spaghettipompoen
01 aug., 2022
Passata maken
Share by: