Aardpeer

De aardpeer, topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok (Helianthus tuberosus) is een vaste plant uit de composietenfamilie.
De knol heeft slechts een dunne schil en schillen is niet nodig. De aardpeer kan rauw gegeten worden, bijvoorbeeld als salade. De smaak van de knol is lichtelijk zoet, notig en heeft iets van een artisjok. De witte of roze knollen verkleuren aan de lucht snel naar bruin. De aardpeer kan gekookt worden en zo gegeten. De kooktijd varieert van 10 minuten voor de kleine aardperen, tot 30 minuten voor de grote.[1] Ook is het mogelijk de aardpeer na kort koken te bakken, net als aardappelen, al dan niet met toevoegen van kruiden, knoflook, etc.[2]
Doordat de drievoudige suikers in de menselijke darm niet worden opgenomen maar door bacteriën afgebroken, ontstaat het gas kooldioxide. Het eten van aardpeer kan daardoor leiden tot winderigheid.
Aardperentaart met snijdbiet en fetakaas
Ingrediënten voor 1 hartige taart van 24 cm doorsnee:
Korstdeeg:
- 300 g bloem
- ½ tl zout
- 70 ml ijskoud water
Vulling:
- 500 g aardperen
- 200 g snijdbiet
- 4 el olijfolie
- ½ tl gehakte rozemarijn
- Sap van ½ citroen (of net iets minder, afhankelijk van de citroen)
- 1 teentje knoflook
- 125 ml slagroom
- 50 ml crème fraîche
- 2 middelgrote eieren
- 150 g fetakaas, in blokjes
- Zout en peper
- Springvorm van 24 cm doorsnee
- Gedroogde peulvruchten voor het blindbakken
Bereiding:
Maak eerst het deeg (kan ook van tevoren):
Doe de bloem met het zout in een kom en voeg de boter toe, in kleine stukjes. Wrijf alles met de hand tot het eruitziet als fijn broodkruim. Voeg het ijskoude water toe en meng tot het een net samenhangend deeg is. Rol tussen bakpapier uit tot deeglap. Idealiter het je de tijd om de deeglap voor 2 uur in de koelkast te zetten. (goed afdekken).
Vet de springvorm in met olie (of bedek de bodem met bakpapier en vet alleen de randen in.) bedek de vorm met het uitgerolde deeg, zorg dat er een ruime rand is. Prik de deegbodem in met een vork, zet nog 30 minuten in de koelkast, als je daar de tijd voor hebt.
Verhit de oven tot 170 graden Celsius. Doe nog een extra vel bakpapier in de vorm met het deeg, vul dan met de gedroogde peulvruchten. Bak 25 minuten “blind” in de oven. Verwijder dan de peulvruchten en het bovenste bakpapier en bak nog 15 minuten voor.
Maak intussen de vulling. Schil de aardperen en snijd in blokjes. Doe ze in een pan en giet er koud water overheen. Voeg een beetje zout toe en breng aan de kook. Kook in circa 10-15 minuten gaar. Giet af.
Snijd het snijdbietblad van de stelen en hak blad en stelen afzonderlijk van elkaar grof. Verhit een beetje olie in een koekenpan, bak de snijdbietstelen 2 minuten en voeg dan het blad en de rozemarijn toe. Bak circa 6 minuten. Roer wat citroensap, fijngesneden knoflook en wat zout en peper toe en zet het vuur uit.
Klop de slagroom, crème fraîche, eieren en wat zout en peper door elkaar.
Verdeel de aardperen, snijdbiet en feta in de deegbodem, zo dat alles een beetje zichtbaar is.
Giet het roommengsel eroverheen, maar niet meer dat de vulling helemaal niet meer zichtbaar is.
Zet voorzichtig in de oven en bak 15 minuten. Bedek de taart dan met aluminiumfolie en bak nog 45 minuten in de oven, tot de vulling stevig is. Kijk even of de bovenkant nog een beetje kleur nodig heeft, laat dan nog heel even zonder aluminiumfolie in de oven staan.
Laat een klein beetje afkoelen en serveer dan, in stukken.
Aardpeersoepje met kruidenolie en chips
Ingrediënten
- 500 g aardperen
- 1 extra aardpeer voor chips
- 1 ui
- 500 ml melk
- 100 ml room
- 300 ml groentebouillon
- suiker
- boter
- arachideolie
- peper
- zout
Voor de kruidenolie:
- 4 blaadjes salie
- 4 g platte peterselie
- olijfolie
Bereiding
- Snipper de ui fijn. Schil de aardperen en snijd in blokjes.
- Fruit de ui in boter glazig. Voeg de blokjes aardpeer en de suiker toe en laat 15 minuten stoven. Giet er de bouillon en de melk bij en kruid met peper en zout. Laat 20 minuten op een zacht vuur koken tot de aardperen gaar zijn.
- Doe de salie, peterselie, een flinke scheut olijfolie, peper en zout in een blender en mix glad. Giet door een zeef.
- Snijd de extra aardpeer in flinterdunne plakjes, dep droog en frituur goudbruin in arachideolie. Laat uitlekken op keukenpapier.
- Mix de soep glad en giet er de room bij. Verdeel de soep over de borden en werk af met de chips en de kruidenolie.
Bron: Wikipedia, Smulweb, Ottolenghi, Lekker van bij ons