Prei
Prei is zo'n veelzijdige groente! Basis in de meeste soepen, altijd een mooie toevoeging aan een ovenschotel of gestoofd als bijgerecht. Hier een gerecht waar hij de hoofdrol neemt:
Prei met gnocchi
- 6 grote preien gesneden in ringen van 1 à 2 cm
- 200 ml sojaroom
- 2 el gemalen cashewnoten
- 2 el edelgistvlokken
- 400 g gnocchi
- 1 teentje look fijngehakt en geplet
- zout & peper
- tijm de blaadjes van de steeltjes gerist
- plantaardige boter
- olijfolie
- zeste en het sap van een bio citroen
Zet een grote pan op een klein vuurtje en doe er een scheut olie en een klontje boter in. Voeg er de tijm en knoflook bij. Wanneer de knoflook begint te sudderen, is de prei aan de beurt. Laat de prei minstens een half uur zachtjes stoven tot alle ringetjes gaar zijn en beginnen te kleuren. Roer geregeld zodat er niets aanbakt, maar niet te geregeld zodat de prei wel de tijd krijgt om een kleurtje op te doen. Neem hier je tijd voor: dit is het allerbelangrijkste wat je vandaag moet doen. De prei moet gaar én gekleurd zijn. Niet taai groen en wit, maar zacht geel en bruin.
Zet een pot met gezouten water op het vuur zodat de gnocchi kan koken terwijl je de saus afwerkt.
Doe de room, gemalen cashewnoten en de gistvlokken bij de prei en rasp (een stukje van) de citroen erboven. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Laat de room een minuutje indikken en zet het vuur dan af.
Giet de gnocchi af en bewaar een kopje van het kookvocht. Meng de gnocchi met de saus en een eetlepel of twee van het kookvocht en citroensap naar smaak.
Pho met shiitake en krokante prei
* oosters gerecht
- 4 el raapzaadolie plus extra om te bakken
- 4 sjalotten , in dunne ringen
- 5 cm verse gemberwortel , geschild en geraspt
- 1 anijsster
- 3 kruidnagels
- 1 kaneelstokje
- 2 preien , 1 ervan in fijne ringetjes, de andere in lange smalle repen
- 2 kleine scherpe chilipepers (rawit), fijngehakt
- 375 g verse shiitakes , in dunne plakjes
- 1 el lichte sojasaus (glutenvrij)
- 6 bosuien , in heel dunne ringetjes
- 2 l groentebouillon
- zout , naar keuze
- 200 g platte rijstnoedels
- flinke handvol verse korianderblaadjes , in smalle reepjes
- 1 limoen, in vieren
Verhit de olie in een grote pan (van 3 liter inhoud of meer) op halfhoog vuur en bak de sjalotten 5 minuten. Roer gember, steranijs, kruidnagels en kaneelstokje erdoor en bak alles nog 5 minuten tot het mengsel heel donker en kleverig wordt. Voeg de preiringetjes, chilipeper en paddenstoelen toe en roerbak 8 tot 10 minuten tot alles gaar is. Voeg de sojasaus, de helft van de bosui en de bouillon toe. Breng aan de kook en zet het vuur heel laag zodat de inhoud zachtjes suddert. Proef of er wat zout bij moet.
Bak intussen de in reepjes gesneden prei. Giet een laagje van 1 cm olie in een koekenpan en laat op halfhoog vuur heel heet worden. Bak de preireepjes in porties tot ze knapperig en goudbruin zijn en schep ze met een schuimspaan op een bord dat je met keukenpapier hebt bekleed. Laat ze uitlekken en bak intussen de rest van de prei.
Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking en laat ze uitlekken.
Verdeel voor het serveren de noedels op vier diepe borden, schep de bouillon erover en zorg dat er een flinke portie groenten in zit.
Bestrooide pho met koriander, knapperige prei, overgebleven bosui en een kneepje limoensap.
(bron recepten www.evavzw.be)